Thursday, 21 January 2016

Tahu tak VIVIX mengandungi RESVERATROL yang sangat tinggi?

Apakah itu RESVERATROL???

Resveratrol (3,5,4'-trihydroxy-trans-stilbene) adalah sebatian semulajadi yang ditemui dalam kulit merah anggur, knotweed Jepun (Polygonum Cuspidatum), kacang tanah, beri biru dan beberapa buah lain. Ia adalah antioksidan yang kuat yang dihasilkan oleh beberapa tumbuhan untuk melindungi mereka daripada tekanan alam sekitar. Antioksidan meneutralkan radikal bebas, yang dipercayai menjadi punca penuaan. Knotweed Jepun adalah sumber tumbuhan dengan kandungan resveratrol yang paling tinggi.

Satu jumlah yang besar resveratrol dihasilkan dalam kulit anggur untuk melindungi tumbuhan terhadap penyakit kulat dan kerosakan matahari; Oleh itu, wain mempunyai tahap yang lebih tinggi resveratrol berbanding makanan semula jadi lain. Secara keseluruhan, wain merah mengandungi sejumlah kecil resveratrol, kurang dari 1 hingga 2 mg setiap 8 auns wain merah. Walau bagaimanapun, wain merah mempunyai resveratrol lebih daripada wain putih kerana wain merah yang diperam dengan kulit anggur lama daripada wain putih. Oleh itu, banyak antioksidan termasuk resveratrol yang hadir secara semulajadi dalam kulit anggur diekstrak ke dalam arak. Resveratrol juga hadir dalam benih dan pomace buah anggur.

Anggur ditanam di persekitaran yang lembap cenderung mempunyai resveratrol lebih daripada anggur ditanam di lebih persekitaran gersang. Teori di sebalik fenomena ini adalah bahawa anggur ditanam di persekitaran yang lembap menghasilkan lebih resveratrol untuk melawan kulat yang merosakkan (iaitu anggur ditanam di persekitaran yang gersang tidak perlu menghasilkan sebanyak resveratrol untuk terus hidup).

Resveratrol berjaya mengurangkan kadar penyakit jantung pada penduduk Perancis berbanding dengan penduduk lain, walaupun fakta menyatakan penduduk Perancis mempunyai faktor risiko banyak termasuk LEMAK YANG TINGGI DALAM DIET, MEROKOK dan PENGUNAAN JUMLAH KOPI YANG TINGGI. Semua ini boleh menyumbang KOLESTROL YANG TINGGI, TEKANAN DARAH TINGGI, STROK dan SERANGAN JANTUNG. Dalam teori, kebaikan ini kepada penduduk Perancis adalah disebabkan oleh penggunaan jumlah yang sederhana wain merah, yang merupakan sumber resveratrol. Bahan-bahan lain dalam wain atau faktor lain yang boleh menyumbang kepada penduduk yang panjang umurnya dilihat di Perancis.

Resveratrol boleh didapati sebagai makanan tambahan daripada ekstrak wain merah, ekstrak biji anggur dan ekstrak knotweed Jepun antara lain. Kebanyakan makanan tambahan di pasaran yang berasal dari knotweed Jepun kerana tumbuhan ini mempunyai salah satu daripada kepekatan tertinggi resveratrol yang terdapat dalam alam semula jadi.

Jumlah dan kesucian resveratrol dalam makanan tambahan boleh berbeza-beza secara meluas. Resveratrol micronized boleh didapati dalam pil atau serbuk. Resveratrol mempunyai bioavailabiliti sistemik rendah dan tidak baik diserap secara lisan. Proses micronization sangat mengurangkan saiz zarah purata penyerapan kompaun dan bertambah.


Bagaimana RESVERATROL berfungsi?

Resveratrol melindungi DNA sel. Ia adalah antioksidan yang kuat . Antioksidan boleh membantu mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas adalah atom yang tidak stabil disebabkan oleh pencemaran , cahaya matahari dan badan kita membakar lemak semula jadi yang boleh membawa kepada kanser , penuaan dan degenerasi otak.


Apakah faedah-faedah mengambil Resveratrol?

Resveratrol telah dinaiktarafkan untuk mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti melindungi jantung dan sistem peredaran darah, menurunkan kolesterol, dan melindungi daripada pembekuan yang boleh menyebabkan serangan jantung dan strok. Kajian haiwan telah mencadangkan ia boleh menurunkan paras gula dalam darah. Kerana resveratrol dianggap antioksidan, ia sering digalakkan untuk mengurangkan kejadian pelbagai jenis kanser. Kajian haiwan juga mencadangkan resveratrol boleh menurunkan paras plak otak dalam penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, yang terkawal, ujian klinikal manusia yang kurang dalam semua kawasan-kawasan ini dan kebanyakan tuntutan resveratrol adalah berdasarkan dalam kajian haiwan pada tikus.

Walau bagaimanapun, utiliti klinikal resveratrol pada manusia sedang disiasat. Kajian haiwan pada tikus mencadangkan mungkin terdapat manfaat penurunan berat badan, pengurangan rintangan insulin, dan mengurangkan kadar kematian dalam penyakit kencing manis. Kesan-kesan anti-kanser telah dibuktikan pada haiwan model, juga. Kajian manusia dengan resveratrol adalah terhad. Satu kajian rawak, double-blind, cross-over kecil dan ringkas pada tahun 2011 isu bulan November Metabolisme sel menunjukkan bahawa 150 mg resveratrol sekali sehari selama 30 hari ketara diturunkan bermakna tekanan darah sistolik dan arteri, faktor nekrosis tumor (penanda keradangan ), glukosa plasma dan kepekatan insulin dan trigliserida plasma kepekatan, antara penemuan lain. Kesan sampingan ke resveratrol tidak dilihat dalam kajian ini.

No comments:

Post a Comment