Wednesday, 26 August 2015

Aku dan Diabetis!!!!!!!

Kalo minum berpada-pada jangan sampai diabetis

Den nie kalo pasal makan bukan lah seorang yang kuat manis atau kuat masin...tapi ingat lagi mase mula kawen tahun 2011 ...biasalah baru pindah umah baru nak jalani kehidupan suami isteri kan ceewahhh....mase tahun pertama kononnya sangat2 la excited nak terima ader tetamu dtg umah ..beraya kat umah...nak serve tetamu dengan air coke...beli 1 pak air coke yang 1.5L ...ader 12 botol...
tapi mase raya tue xde plak org dtg...hahhahahhahha....bukan aper...kita dok sebok raya kat umah mama ngan umah mak mertua...umah sedara lagi..maner la dan nak org datang ke rumah...pastu plak kejap jer dah kena masuk kerja..

Tahun 2012
Den dapat tahu yang den nie diabetis...
X caya ker? Umur di usia muda dah ader Kencing Manis???!!
Opss lupe nak ckp umo den 31thn...

Laporan kandungan Gula dalam darah 8.7 mmol/L


Mase dapat tahu kencing manis nie....hati relax jer...mcm xder kerosakan pada fizikal yang ketara yang boleh kita nampak ....so tak takut...

Tahun 2014

Den dah mula rasa cepat letih yang superb letih...ngantok...kerap kencing...muka pon x nampak mcm seusia dengan umur...
tapi mase tu tak tepikir lagi pasal kencing manis...risau plak pasal x dpt anak lagi...so den jumpa lah Gynie...konon nak check kesuburan la...sebab dulu pon ader problem Ovarian Cyst..maksudnya ketumbuhan pada Ovari sebelah kanan 1.2kg dan belah kiri 400g..belah kanan tue dah membesar dan berpintal,so terpaksa buang....yang belah kiri tue boleh repair..tapi possibilities nak dapat baby tue still ader tapi susah skit la...
eh dah lari citer lak...sambung tadi...check kesuburan suami dan isteri OK...xder masalah..
Pastu rekod tahun 2012 tue still ader dlm Columbia...so Doc duruh wat Glucose Profile...maksudnya...Check gula sepanjang hari...sebelom makan..lepas makan....kena amik darah 4kali...
X caya ker?meh tgk bawa nie medical report..


Mase nie down giler la...Doc siap marah lagi wei...dia tepuk bahu den nie.. Doc ckp...awak tak tahu betapa penyakit kencing manis nie sangat merbahaya...SILENT KILLER...pastu Doc ckp lagi"kalo awak tahu betapa derita nye pesakit kencing manis nie mesti awak akan x sanggup hadapi dan xnak hadapi."
"Macamaner nak mengandung kalo ader kencing manis?
Boleh effect ibu dan baby....baby leh cacat..bahu baby boleh dislocate....bole sebabkan ibu mati..."

Pergh memang terngiang sampai sekarang tau kalo ingat balik...
Den pon amiklah ubat Doc....
Amik ubat Metformin,Forxiga dan Victoza(injection tapi bkn insulin sebab berat tak turun)

Tahun 2015
Makan la ubat tue sampaila jumpa Shaklee nie....jumpa VIVIX...
Ummu Durrah yang kenalkan Vivix nie...
Cube punya cuba...sangat la memberangsangkan..

Badan pon semakin cergas...
Pernah 12 hari x makan ubat ,hanya VIVIX sahaja ..gula dalam darah ..Alhamdulillah maintain...




Sekarang Alhamdulillah dengan bantuan Vivix dan keizinan-Nya...saya beransur lebih baik dari dulu..kalo dulu x produktif sgt sekarang Alhamdulillah...
Check darah tok 3 bulan samada kita mkn ubat atau tak..gula masih maintain..
Doc plak ckp..."biler plak you plan nak mengandung"....WOW...hepi sangat..




So sesape kat luar tue rase nak cuba Vivix mesti cuba dulu ...InsyaAllah...kita ikhtiar




Rose Liyana Idayu
Senior Supervisor
SID
Semoga Sihat dan Ceria


2 comments:

  1. hooo husband memang rambut style, tahniah sekali lagi time motivation rally harituh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€... Awak pon dah sama geng ngan suami...hehehhehhe......tapi πŸ‘πŸΌini macam

      Delete